< Tästä linkistä pääset takaisin etusivulle

Kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto

Lasten ja nuorten taidekeskuksen yksi tehtävä on kotimaisen ja kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkistointi. Tehtävän taustalla on vuosien 1971–2017 aikana järjestetyt kansainväliset lasten ja nuorten taiteen näyttelyt. Näyttelyihin saapuneet tuhannet työt päätettiin tallentaa ja tehtävä annettiin 1980 vuonna perustetulle Lasten ja nuorten taiteen keskukselle. Lue lisää kansainvälisistä näyttelyistä täältä.

Vuosikymmenten saatossa kertynyt arkisto käsittää lähes 110 000 teosta noin 130 eri maasta. Arkiston teokset ovat pääosin paperipohjaisia piirroksia, maalauksia ja grafiikanvedoksia, mutta joukossa on myös pieniä kolmiulotteisia sekä digitaalisia teoksia. Arkistosta löytyy 3–20-vuotiaiden lasten ja nuorten tekemiä teoksia. Arkisto on kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäälle, Lasten ja nuorten taidekeskuksen toimitiloissa.

Arkiston teoksista on digitoitu noin 88 000. Digitaalinen arkisto ei ole julkisessa verkossa, vaan sitä voi tällä hetkellä selata vain Lasten ja nuorten taidekeskuksen tiloissa. Satoja digitoituja kuvia on kuitenkin nähtävillä näiden verkkosivujen verkkonäyttelyissä. Verkkonäyttelyihin pääset tästä linkistä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kärryssä useita eri kokoisia kirjekuoria, jotka on osoitettu Taidekeskukselle.

 

Muu aineisto

Arkistossa on tallennettuna, mutta ei luetteloituna, myös jonkun verran muuta aineistoa.  Arkistoon on lahjoitettu lasten töitä kouluista ja päiväkodeista sekä tallennettu erilaisten näyttelyiden ja kuvataidekilpailujen teoksia. Näyttelyiden teokset ovat eri puolilta maailmaa. Aineistoa on 1960-luvulta 2000-luvulle.

Vuonna 2018 arkistoon tallennettiin Libanonin Bekaan laakson syyrialaisten pakolaisleirin leirikoulussa lasten ja nuorten tekemiä piirustuksia. Kokonaisuudessa on 20 piirustusta. Piirustuksista on tehty myös pohjustettuja printtejä näyttelykäyttöön. Lisätietoja näyttelykokonaisuudesta ja sen lainaamisesta: paivi.venalainen(at)artcentre.fi.

Arkiston laajentaminen

Lasten ja nuorten taidekeskuksen suunnitelmissa on laajentaa arkistoa erilaisilla sisällöillä ja kehittää erilaisia tapoja kerätä ja tallentaa lasten ja nuorten taidetta. Tähän liittyen taidekeskus koordinoi vuosina 2017–2019 Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hankkeen. Hankkeessa oli mukana viisi yliopistoa ja Nuorisotutkimuksen verkosto. Lue lisää Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hankkeesta täältä. Hankkeen myötä syntyi TaideJemma -verkkosivusto sekä -verkosto. TaideJemma-verkkosivulle pääset tästä.

Tietosuojaselosteet

Kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkiston tietosuojaseloste
Dataskyddspolicy för det Internationella arkivet för konst av barn och unga
Data protection policy of the International Archive of children’s and young people’s art