< Tästä linkistä pääset takaisin etusivulle

Yli 40 vuoden näyttelyperinne

Hyvinkäällä on järjestetty kansainvälisiä lasten ja nuorten taiteen näyttelyitä 3–4 vuoden välein vuodesta 1971 lähtien. Viimeisin, järjestyksessään 16. näyttely oli vuonna 2017. Lasten ja nuorten taiteen näyttelyiden perinteen käynnisti hyvinkääläinen kuvataiteilija ja taideopettaja Eino Vesalainen. Vuodesta 1980 lähtien näyttelyistä on vastannut Lasten ja nuorten taidekeskus, jonka tehtävänä on ollut myös säilyttää näyttelyihin tulleet teokset ja ylläpitää teoksista koostunutta arkistoa. Arkisto käsittää myös ennen vuotta 1980 pidettyjen näyttelyiden teokset.

 

Tuhansia teoksia eri puolilta maailmaa

Kutsut osallistua näyttelyyn on lähetetty Suomen lähetystöjen ja eri maiden opetusministeriöiden kautta sekä suoraan suureen määrään kouluja ja kulttuuri-instituutioita ympäri maailmaa. Näyttelyihin on vuosikymmenten aikana saapunut 2 000–12 000 teosta. Teoksia on tullut näyttelyihin yleensä 50–70 eri maasta, vähimmillään 18 maasta ja enimmillään 77 maasta.  Yhteensä teoksia on noin 130 maasta.

Monenlaisia teoksia eri ikäisiltä lapsilta

Näyttelyissä on ollut ikäsarjat alle 7-vuotiaille, 7–9-vuotiaille, 10–12-vuotiaille, 13–15-vuotiaille sekä 16–18-vuotiaille. Jokaisessa sarjassa on palkittu tekijöitä mitalein ja kunniakirjoin. Teokset ovat pääosin paperipohjaisia piirustuksia, maalauksia, grafiikanvedoksia ja valokuvia. Jonkin verran on pieniä kolmiulotteisia teoksia ja käsitöitä. Viimeisimpiin näyttelyihin on voinut myös lähettää teoksia digitaalisessa muodossa, esimerkiksi videoita.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvia maailman lasten elämästä

Näyttelyiden yleinen teema on ollut lasten oma kulttuuri ja elinympäristö. Joissakin näyttelyissä on ollut tarkempi teema, kuten ”Pelit, leikit ja rituaalit”, ”Kotini”, ”Ruoka” tai ”Yhdessä”. Näyttelyiden tavoite on ollut luoda kuvaa lasten tavoista tehdä kuvia, mutta myös kerätä kuvallista materiaalia lasten ja nuorten elinympäristöstä ja elämäntavoista eri puolilla maailmaa.

 

Näyttelyitä galleriassa ja verkossa

Saapuneista teoksista on arviointi- tai näyttelytyöryhmä valinnut noin 200 teosta esille näyttelyyn. Työryhmiin on kuulunut taidekeskuksen henkilökunnan lisäksi kutsuttuja henkilöitä, usein taiteilijoita. Näyttelyt ovat olleet esillä Hyvinkäällä sekä useina vuosina myös Helsingissä ja joskua pienempinä kokonaisuuksina muilla paikkakunnilla.

Kurkistuksen kansainvälisiin näyttelyihin voi tehdä näillä sivuilla olevien verkkonäyttelyiden kautta. Verkkonäyttelyihin on koottu jokaisesta kansainvälisestä näyttelystä kokonaisuus. Näyttelyissä on 33–123 teosta. Verkkonäyttelyihin pääsee tästä linkistä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vaalea näyttelytila, jonka seinillä on teoksia. Lattialla on kahdeksan noin jalkapallon kokoista maapalloa

Näyttelyn tulevaisuus

Tällä hetkellä pohdittaan, jatketaanko kansainvälisten näyttelyiden järjestämistä. Vaihtoehtona on keskittyä tallentamaan esimerkiksi lasten ja nuorten omaehtoista visuaalista kulttuuria huomioiden erityisesti mediakasvatuksen haasteet ja uudet digitaaliset alustat. Taidekeskuksen koordinoimasta Koneen säätiön tukemasta lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hankkeesta on saatu tähän keskusteluun uusia näkökulmia. Lisää tietoa tutkimushankkeesta löydät täältä.